СУЧАСНІ ВЧИТЕЛІ ДОШКІЛЬНОЇ ТА РАННЬОЇ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ПОЛЬЩІ ПРО МЕТОДИ НАВЧАННЯ ЧИТАННЯ (ПЕДАГОГІЧНА ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА)

Автор(и)

  • T. Janicka-Panek

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4051.2020.22.222014

Ключові слова:

процес навчання читання, методи навчання читання, молодші школярі, результати експериментального дослідження, методична компетентність учителів

Анотація

В експериментальній статті представлено результати дослідження методів навчання читання молодших школярів у Польщі. Автор описує методику та результати експериментального дослідження, у якому взяли участь сертифіковані вчителі з належним професійним досвідом, що працюють у сільських і міських школах. Респондентам необхідно було 1) із переліку методів обрати ті, що їм відомі; 2) віднести методи навчання до імен своїх творців та до його відповідного опису; 3) визначити причини вибору того або іншого методу навчання читання; 4) назвати частоту використання вправ для читання та їх види; 5) надати інформацію про джерела, з яких опитувані вчителі отримують знання з методики навчання читання.

Автор підкреслює, що вчителі початкових класів під час професійної освіти вивчають і мають у своєму розпорядженні безліч методів навчання читання молодших школярів (кольоровий і звуковий метод, метод складу, метод впевненого старту, альтернативний метод, природний метод читання, метод навчання раннього читання, навчання читання та письма з допомогою фонетичного літерно-кольорового методу та ін.). Проте найчастіше використовують лише один із них – аналітико-синтетичний, а іншими послуговуються епізодично. Експериментально доведено, що вчителі не встановлюють зв’язку між низькою компетентністю читання в багатьох молодших школярів і обмеженістю методичного інструментарію, який вони використовують. Результати досліджень указують на рутинні та стереотипні вправи, якими застосовують практики для вдосконалення читання, що також може бути причиною низької успішності навчання читання. Варто порушити питання щодо детермінантів проаналізованої педагогічної ситуації та шукати ефективні методи підвищення кваліфікації вчителів.

Посилання

Rytlowa, J. (1963). Czytanie w szkole; klasy I – IV. Warszawa: PWS.

Silberg, J. (2005). Nauka czytania przez zabawę. Warszawa: K.E. LIBER.

Janicka-Panek, T. (2020). Wprowadzenie do metodologii badań pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Skierniewice, Radom: PUSB Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-27

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЇ У МИСТЕЦЬКІЙ І ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ