МИСТЕЦТВО ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЇ У СТАНОВЛЕННІ ТВОРЧОЇ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА

Автор(и)

  • Julia Adamiw

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4051.2017.15.175880

Ключові слова:

творча індивідуальність, осяяння, педагогічне мистецтво, мистецтво педагогічної дії, розвиток особистості

Анотація

У статті розкрито сутність поняття «творча індивідуальність». Доведено, що серед освітян утверджується думка про те, що не лише особистість педагога, його ставлення до справи, готовність і здатність діяти творчо є сьогодні вирішальними чинниками розвитку навчального закладу, а для виховання молодого покоління насамперед потрібні масштабність, яскравість та самобутність цієї особистості, унікальність кожного педагога, автономність його дій. На основі педагогічних і психологічних теорій визначено, що розвиток творчої індивідуальності педагога – це процес поглиблення унікальності його особистості на основі позитивних кількісних і якісних змін у рівнях сформованості компонентів його творчої індивідуальності; перетворення його на самобутню, неповторну, самоефективну особистість, здатну повністю самореалізувати себе в педагогічній діяльності.

Посилання

Azarov, Yu. P. (2004). Tayny pedagogicheskogo maysterstva [Secrets of pedagogical skill]. Voronezh: MODEK, 432.

Arhangelskiy, S. I. (1980). Uchebnyy process v vysshey shkole, ego zakonomernye osnovy i metody [The educational process in higher education, its logical foundations and methods]. Moscow: High school, 368.

Bulatova, O. S. (2001). Pedagogicheskiy artistizm [Pedagogical artistry]. Moscow: Academy, 240.

Gilmanov, S. A. (1995). Tvorcheskaya individualnost uchitelya [Creative individuality of the teacher]. Tyumen: TGU, 112.

Ziaziun, I. A. (2000). Humanistychna stratehiia teorii i praktyky navchalnoho protsesu [Humanistic strategy of the theory and practice of the navel process]. Ridna shkola, 8, 8-13.

Kraevskiy, V. V. (2003) Obschie osnovy pedagogiki [General principles of pedagogy]. Moscow: Academy, 256.

Piekhota, O. M., Starieva, A. M. (2005). Osobystisno oriientovane navchannia [Individually oriented education: teacher training: Monograph]. Mykolayiv: Ilion, 272.

Rudnytska, O. P. (2005). Pedahohika zahalna ta mystetska [Pedagogy general and artistic]. Ternopil: Navchalna knyha – Bohdan, 359.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-09

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНА ЕСТЕТИКА ТА ЕТИКА