ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ДО ПОДОЛАННЯ ТЕМПОРИТМІЧНИХ ПОРУШЕНЬ МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ - Sulaieva, N.; Leshchenko, M. (Естетика і етика педагогічної дії, 2022)
У статті висвітлюються актуальні аспекти підготовки майбутніх педагогів до використання українських народних пісень у роботі з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку з темпоритмічними порушеннями мовлення. Особлива увага акцентується на уведенні в освітній процес пісень, створених та виконуваних дорослими для дітей, зокрема, колискових та забавлянок. Підкреслюється, що важливим для використання пісенної спадщини українського народу в роботі з дітьми з темпоритмічними порушеннями мовлення є наявність у випускників закладів вищої педагогічної освіти психолого-педагогічних, дефектологічних, медико-біологічних та лінгвістичних знань у сфері професійної діяльності, а також знань основних засад організації, змісту, методичного забезпечення інклюзивної освіти в Україні. Наголошується, що поглибленню компетентностей студентів, зокрема в царині використання музичного мистецтва в освітньому процесі дітей з темпоритмічними порушеннями мовлення, сприяє засвоєння змісту курсу «Музичне мистецтво в системі навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами». У ході оволодіння цією освітньою компонентою відбувається формування у студентів знань, умінь і навичок використовувати музичне мистецтво в системі роботи з попередження, корекції, реабілітації, абілітації, навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами, з-поміж яких виокремлюються дошкільники та молодші школярі з темпоритмічними порушеннями мовлення. У статті пропонуються приклади введення в навчальний процес закладів вищої педагогічної освіти найпопулярніших українських народних дитячих пісень «Колискова» та «Був собі журавель», які є найяскравішими зразками народнопісенної спадщини українців. За умови правильного використання в освітньому процесі українські народні пісні можуть ефективно впливати на покращення темпоритмічного мовлення дітей дошкільного та молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами.