ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ УНІВЕРСИТЕТІВ ЧЕРЕЗ УЧАСТЬ У ПРОЄКТАХ ERASMUS + KA2 - Grynova, M.; Kohut, I. (Естетика і етика педагогічної дії, 2022)
У статті висвітлено специфіку ролі програми ERASMUS + у задоволенні освітніх потреб сучасного українського студента. Зроблено висновок, що участь українських студентів у таких програмах відображає їхнє прагнення до інтернаціоналізації освітнього простору, розширення кругозору та формування системи різноманітних компетенцій у рамках європейської інтеграції української освіти. Автори розглядають результати наукового дослідження ефективності участі студентів у міжнародних проєктах, зупиняються на базисних проблемах сучасних проєктів у межах ERASMUS+, окреслюють технологічні професійні компетенції, які дають змогу вчасно та ефективно інтегрувати молоде покоління у світовий освітній простір. У роботі представлено резюме актуальних проєктів, у яких беруть участь студенти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, описано, як реалізуються міжнародні програми «Письмо для інклюзії» 2020-1-ES01-KA201-081827, «Турбота в освіті» та «Програма Horizon Europe». Розкрито систему функціонування та інтеграції навчальних закладів у процесі участі в міжнародних проєктах. Наведено яскраві приклади взаємодії вищих і середніх навчальних закладів, спрямованої на реалізацію передових концепцій опіки студентів, полікультурного розвитку та інтеграції в міжнародне співтовариство. Охарактеризовано труднощі суб’єктів навчально-професійної діяльності, пов’язані з використанням сучасних технологій і засобів електронного навчання та взаємодії. Визначено роль участі май бутніх фахівців у міжнародних проєктах для підвищення їхньої компетентності та конкурентоспроможності. Учені доходять висновку, що участь студентів у ERASMUS + забезпечує полікультурний і міжнародний діалог у впровадженні новітніх стратегій дошкільної та шкільної освіти, арт-терапії в освітній процес, а також використання величезного потенціалу мистецтва для навчання студентів.