СПАДЩИНА С. А. ШЕВЧЕНКА У ФОРТЕПІАННІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Irkliienko, V.; Lobach, L. (Естетика і етика педагогічної дії, 2023)
У статті висвітлюється проблема фортепіанної підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва у закладі вищої освіти. Констатовано, що її важливим аспектом є врахування наукових основ процесу навчання гри на фортепіано та популяризація творчості українських композиторів минулого, зокрема полтавського митця С. А. Шевченка. Визначено, що фортепіанні твори полтавця збагачують репертуар студентів із різним рівнем базової інструментальної підготовки; упровадження в практику його наукового доробку сприяє розвитку моторики піаніста, рухливості пальців, звуковидобування, техніки виконання пасажів, гам тощо. Доведено, що наукова та творча спадщина С. А. Шевченка має дидактичну спрямованість і може бути використана в процесі фортепіанної підготовки фахівців спеціальності 014.13 Середня освіта (Музичне мистецтво) з метою її вдосконалення.