КРИТЕРІЇ ВІДБОРУ АНГЛІЙСЬКОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ ДЛЯ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Styrkina, Yu. (Естетика і етика педагогічної дії, 2023)
Стаття прагне дати відповідь на запитання: за якими якісними характеристиками має здійснюватись відбір поезії, яка пропонується до вивчення в початковій школі, щоб вона легко сприймалася й легко запам’ятовувалася дітьми, щоб вона була здатна розвивати естетичні смаки, почуття ритму, рими. У дослідженні стверджується, що ритми та мелодика поетичного слова повертають людину до гармонії з собою й довкіллям, якщо це якісна, геніальна поезія, але вона може спотворювати смак, вносити дисгармонію у внутрішній світ дитини. Доведено, що при виборі поетичних творів для учнів початкової школи необхідно дотримуватись таких критеріїв: ритмічність, римування (повні класичні рими), милозвучність, динамічність, емоційність.