ПОПЕРЕДНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЩОДО ПИСЬМА В ІНКЛЮЗІЇ: ЄВРОПЕЙСЬКА РОБОТА В КООПЕРАЦІЇ МІЖ ПОЧАТКОВИМИ ШКОЛАМИ З eTWINNING ТА ЦИФРОВИМИ ТВОРАМИ - Canals-Botines, M.; Medina-Casanovas, N. (Естетика і етика педагогічної дії, 2022)
У статті йдеться про європейську співпрацю між початковими школами з eTwinning та Digital Stories у контексті використання електронного навчання. Автор характеризує К 2 проєкт Erasmus «Письмо в інклюзивній освіті» (WIN), який спрямований на підвищення обізнаності, зміну сприйняття та надання ресурсів для впровадження інклюзії як системи повноцінного догляду та допомоги. Серед партнерів проєкту – Полтавський національний педагогічний університет імені В. К. Короленка та Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 (нині – Гімназія № 18 Потавської міської ради). Основна мета цього проєкту – уможливити співпереживання почуттям та емоціям, які відчувають діти, що вперше вступають до групи, або ті, що відрізняються від однолітків. Сприяння повноцінному ментальному їх розвитку та нівеляція перешкод може стати надійним інструментом для створення більш толерантного та справедливого суспільства. Стаття містить детальний опис передумов та мети проєкту, в ній названі всі партнери проєкту, цільові групи проєкту, конкретні завдання. Останніми є: обмін знаннями та передовим досвідом; розширення розуміння вчителями інклюзивної освітньої політики Європи; розвиток більш інклюзивного ставлення до різноманітності через творчість під чакс створення цифрового оповідання і використання технологій як складника розвитку грамотності; допомога учням у розвитку позитивного ставлення до включення до класу. Деталізовано конкретні пріоритети проєкту: дізнатися про інші країни й культури та зробити висновки про власні; створити уявлення про культуру; творення європейської ідентичності; розвиток усних та письмових навичок з англійської мови; удосконалення навичок роботи з цифровими ресурсами. Одним із результатів проєкту є створення у школі цифрової платформи для дітей. Ця платформа пропонує набір різних персонажів, які будуть використані для створення анімації до написаних історій. Наступний крок –поєднання анімації з субтитрами, які роблять діти, щоб доповнити анімацію. Зараз автори статті працюють над вирішенням саме цього завдання, який, на їхню думку, буде завершено до кінця 2021-2022 навчального року.