ДУХОВНІСТЬ У ВИХОВНІЙ ТРАДИЦІЇ ГУМАНІСТІВ ЕПОХИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ВІДРОДЖЕННЯ (КІНЕЦЬ XIV – XVI СТОЛІТТЯ) - Hod, Borys; Hod, Nataliia (Естетика і етика педагогічної дії, 2018)
У статті проаналізовано наукову та творчу спадщину мислителів і педагогів кінця ХІV – ХVІ століття (Р. Агрікола, Ф. Ар’єс, Х. Вівес, Я. Вімпфелінг, Г. Гроте, Дж. Колет, Піко делла Мірандола, Т. Мор, Еразм Роттердамський), виявлено ґенезу, взаємозв’язки та взаємовпливи педагогічних ідей щодо формування духовно-моральної сфери людини; визначено сутність, зміст, методи та засоби духовного виховання та розвитку особистості, доведено їх актуальність у сучасних умовах подолання духовної кризи суспільства.