РОЛЬ ЕТИЧНИХ І ДЕОНТОЛОГІЧНИХ НАВИЧОК У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ ОСВІТИ - Zheder, Daniela (Естетика і етика педагогічної дії, 2016)
Пріоритет сучасного суспільства якісна освіта в основному включає в себе підготовку інструкторів, фахівців в галузі, які володіють ключовими компетенціями загального характеру (знання іноземних мов, використання інформаційних та комунікаційних технології (ІКТ) і т.д.), а також науково- методичного характеру, педагогічного, управлінського і т.д. Ми вважаємо, що, разом з цим, формування і розвиток навичок професійної етики є необхідністю у підготовці вчителів, враховуючи, що освіта, хоча і несе відбиток хорошого, позитивного розвитку, може бути проаналізована й з точки зору етичних і деонтологічних помилок, які впливають на реалізацію її мети. У статті проаналізовано деякі аспекти шкільної практики, які вимагають підготовки вчителів в цій галузі і підкреслюють важливість етичних і деонтологічних навичок в ефективній освітній діяльності: дидактогенія або мимовільна помилка вчителя, етичні та неетичні аспекти дидактичного дискурсу, помилки в процесі оцінювання і т.д. Навчальні програми із підготовки фахівців в галузі освіти повинні приділяти особливу увагу етичним та деонтологічним компонентам для того, щоб вчителі усвідомили важливість власної поведінки у особистісному формуванні учнів.