ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ КОНТРОЛЮ І ОЦІНЮВАННЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Автор(и)

  • Olha Palekha

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4051.2020.21.218110

Ключові слова:

самостійна позааудиторна робота, англійська мова, ресурси контролю, ресурси оцінювання, заклади вищої освіти

Анотація

У статті проаналізовані особливості використання ресурсів контролю і оцінювання самостійної позааудиторної роботи з англійської мови в закладах вищої освіти. З’ясовано, що самостійна позааудиторна робота заслуговує на особливу увагу, оскільки вирізняється добровільністю виконання завдань, відсутністю суворої регламентації в часі, зменшенням ролі керівництва з боку викладача та вибудовуванням власної освітньої траєкторії, що є запорукою формування кваліфікованого фахівця з високим рівнем самоактуалізації та готового до саморозвитку й самореалізації. Автор зазначає, що створення оптимального навчального середовища в закладі вищої освіти дозволяє забезпечити ефективність удосконалення англомовної комунікативної компетенції студентів самостійно та в позаурочний час. Компонентами навчального середовища визначено матеріальні, кадрові, навчально-методичні та інформаційні ресурси, а також ресурси контролю та оцінювання. Продуктивність самостійної позааудиторної роботи студентів, на думку автора, залежить від того, як здійснюється керування, контроль і самоконтроль їх навчальних досягнень. Вибір стратегії керування самостійною позааудиторною роботою тісно пов’язаний, з одного боку, з типом педагогичної взаємодії, а з іншого, - з організацією зворотного зв’язку з метою забезпечення об’єктивного контролю результатів навчальних досягнень студентів. У статті констатовано, що контроль необхідно здійснювати в напрямі організації самого процесу самостійної роботи та в напрямі становлення й розвитку професійних здібностей, компетенцій, фахових знань, умінь і навичок.

Доведено, що в закладах вищої освіти в процесі викладання англійської мови необхідно запроваджувати контроль, який має плановий, систематичний характер. Його форми обумовлені специфікою навчальної дисципліни «Англійська мова», зокрема усний і письмовий переклад, тестові завдання, контрольні роботи, виступ із доповіддю на студентській науковій конференції, дискусії у групі з приводу прочитаного тексту, мовне портфоліо тощо.

Валідність, надійність та справедливість визначено критеріями об’єктивного оцінювання результатів самосійної позааудиторної роботи з англійської мови. Для контролю рівня англомовної комунікативної компетенції студентів застосовуються такі види оцінювання: формувальне, підсумкове, еталонне оцінювання на основі порівняння досягнень студентів, еталонне оцінювання на основі чітко визначених критеріїв.

Посилання

Allford, D., & Pachler, N. (2007). Language, Autonomy and the New Learning Environments. Bern: Peter Lang.

Ciel Language Support Network. (2012). Assessment and Independent Language Learning. Retrieved from https://www.llas.ac.uk/resources/gpg/1407

Effective Practices in Assessment in the Modern Languages: An Interim Report (1999). Coleraine: University of Ulster.

Gibbs, G., & Habeshaw, T. (1990). An Introduction to Assessment: Induction Pack 4. Standing Conference on Educational Development. Birmingham.

Hurd, S. (2012). Learner Difference in Independent Language Learning Contexts. Retrieved from https://www.llas.ac.uk/resources/gpg/1573

Korjakovceva, N. F. (2002). Sovremennaja metodika organizacii samostojatelnoj raboty izuchajushhih inostrannye jazyki: posobie dlja uchitelej [Modern methods of organizing independent work of foreign language learners: a guide for teachers]. Moscow: Izd-vo ARKTI [in Russian].

MacBeath, J. (1993). Learning for Yourself: Supported Study in Strathclyde Schools. Strathclyde: Strathclyde Regional Council.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЇ У МИСТЕЦЬКІЙ І ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ