READING AND LITERARY EDUCATION IN IST-IIIRD CLASSES OF PRIMARY SCHOOL AS A SOURCE OF MULTI-ACTIVITY OF STUDENTS

Автор(и)

  • Teresa Yanitska-Panek

DOI:

https://doi.org/10.33989/2226-4051.2016.14.171586

Ключові слова:

літературні тексти, читання, молодші школярі, розвиток літературних і читацьких інтересів, способи інтерпретації текстів, роль батьків і вчителів, філософські засади

Анотація

У статті обґрунтовано, що у процесі формування особистості унікальне значення має літературна освіта. Читання варто розглядати як спосіб існування людини у світі символів і інформації, засіб емоційного, духовного, культурного розвитку, формування культури мовлення. У процесі читання особистість готується до рефлексивного сприйняття світу через літературні тексти. На основі поглядів педагога-філософа Л. Вітковського  визначено,  що  тексти  є  своєрідними  підказками  для вчителів і читачів, які не є педагогами. У читанні можна виокремити такі результати навчання: учень читає вголос вільно, правильно, швидко і виразно тексти, що стосуються реального життєвого  досвіду дітей. Учень також розуміє короткі тексти, читаючи мовчки; правильно читає вголос самостійно записані в зошиті або на комп’ютері тексти, працює з текстом, аналізує художньо-образні частини, розрізняє жанри і форми літературних творів.

Посилання

Janicka-Panek, T. (2017). Program edukacji wczesnoszkolnej, Wyd. Nowa Era, Warszawa.

Kremień, W. G. (2007). Filozofia edukacji, ITeE-PIB, Radom.

Pilch, T. (1995). Zasady badań pedagogicznych, „Żak”, Warszawa.

Rozporządzenie Ministerstwa Edukacji Narodowej z dnia 14 lutego 2017 roku w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół.

Witkowski, L. (2007). Między pedagogiką, filozofią i kulturą. Studia, eseje, szkice. T.III. IBE, Warszawa.

Witkowski, L. (2007). Edukacja wobec sporów o (po) nowoczesność. T.I. IBE, Warszawa.

Zjaziun, I.A. (2005). Mistrzostwo pedagogiczne, ITeE-PIB, Radom.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-09

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНА ЕСТЕТИКА ТА ЕТИКА